Stativ kommer i forskjellige størrelser med varierende grad av bevegelse. Stativ består faktisk av to hoveddeler – bena og hodet. Gjennomsnittlig motatos forbrukerstativ har disse to delene laget sammen, men på høyere ende-stativ kjøpes hver del separat. Et typisk DSLR-kamera veier rundt 2 lbs. Legg til noen få tilbehør som blits og lang linse, og du trenger et stativ som sikkert kan håndtere utstyrsbelastningen.

Grunnleggende om stativ
Et grunnleggende stativ har vanligvis ketchup aluminiumsbein, et pan- og tilthode og en spenne som forbinder bena med midtsøylen. Flytt opp til et dyrere stativ, og du vil finne ben laget av karbonfiber, magnesium og andre lette, slitesterke materialer, midtsøyler som snur for å få kameraet lavere til bakken og seksjoner forseglet mot støv og fuktighet. Du vil også finne et bredt utvalg av hoder, inkludert kulehoder, tre- og femveis panoreringshoder og også pistolgrepshoder. Stativ kan koste så mye som $1000 eller mer, men de aller fleste koster under $250.

Stativ under $100
I området under $100 finnes det noen få stativmodeller som virkelig skiller seg ut fra resten. Davis og Sanford, en velrespektert produsent av stativ, lager Fusion treseksjonsstativ med treveis væskehode. Dette stativet har en maksimal forlengelse på 61 tommer og en lastekapasitet på 8 lbs. Stativet har en hurtigutløserplate på hodet og en giret midtsøyle. Fusion veier 3,7 lbs., og kommer med en bæreveske. Davis og Sanford Fusion selges for omtrent $43. Giottos, et av de mest ettertraktede stativmerkene av profesjonelle fotografer, lager også et kvalitetsstativ under $100. Giottos HD324 har en maksimal høyde på 63,4 tommer og støtter en lastekapasitet på 6,6 lbs. HD324 kommer med et treveis pannehode, låsende benstøtter og et rillet håndgrep på midtsøylen. Dette stativet veier 3,5 lbs., og selges for omtrent $45.

$100 til $150
Manfrotto er et annet veldig ettertraktet stativmerke av profesjonelle fotografer. For rundt $130 kan du hente Manfrotto 293 aluminium treseksjonsstativ med QR (hurtigutløser) kulehode. 293-stativet strekker seg til en maksimal høyde på 62 tommer og har en maksimal lastekapasitet på 8,81 lbs. Dette stativet har en anti-sjokk krage og veier 3,85 lbs. Også i denne prisklassen er Slik Pro 500HD-stativet med treveis panoreringshode og rask skoutløser. 500HD støtter opptil 11 lbs., og strekker seg til en maksimal høyde på 65 tommer. Pro 500HD er laget av en kompositt av aluminium, magnesium og titanlegering. Den selges for rundt 150 dollar.

Stativ over $150
Stativ over $150 inkluderer Benbo Trekker MK3 stativsett med kulehode og bæreveske. Dette stativet har en maksimal støttevekt på 17 lbs., og det strekker seg til 61 tommer. Stativet veier 4,5 lbs., og det inkluderer et kulehode for rask og rask bevegelse. Benbo Trekker MK3 selges rundt $179. 3 Legged Thing lager X1 Brian femseksjons karbonfiberstativ med Airhed 1 kulehode som selges for rundt $399. X1 Brian strekker seg til en maksimal høyde på 81,1 tommer og støtter en maksimal belastning på 17,6 lbs. Stativet som et magnesiumhode med Arca Swiss stil klemme og en tre-seksjons vendbar midtsøyle.